Stuur deze pagina door naar een vriend of vriendin


 

 

PDF E-mail Print

Wat is een depressie?

Depressie is een stemmingsstoornis met verschillende geestelijke en lichamelijke symptomen. Mensen die depressief zijn, ervaren het leven als waardeloos en voelen zich ook waardeloos. Ze hebben nergens energie voor, beleven nergens plezier aan, kunnen hun aandacht er niet bijhouden, slapen en eten slecht. Ze kunnen zich angstig, opgejaagd en diep triest voelen, maar ook leeg en emotieloos. Er kunnen allerlei lichamelijke klachten zijn, zoals maagpijn, rugpijn, hoofdpijn, hoge bloeddruk of hyperventilatie. Bij dat alles komt dan ook nog het akelige gevoel dat het nooit zal overgaan.

Wanneer heb je een depressie?

Iedereen is wel eens somber na een teleurstelling of verlies. Dat is normaal en gaat vanzelf weer over. Er is sprake van een depressie als iemand minimaal twee weken lang last heeft van ten minste vijf van de volgende symptomen:

Wat betekent een depressie voor je dagelijks leven?

Mensen die last hebben van een depressie kunnen hierdoor beperkt zijn in hun sociaal-maatschappelijk functioneren. Het kost enorm veel kracht om zelfs maar de kleinste dagelijkse handelingen te doen. Sommige mensen kunnen niet meer werken of hebben geen energie meer om hun sociale contacten te onderhouden. Maar ook de gevolgen voor mensen in de directe omgeving, zoals de partner en familie, zijn groot.

Hoe ontstaat een depressie?

Het is nog onduidelijk hoe een depressie precies ontstaat. Er zijn wel bepaalde risicofactoren die de kans op een depressie verhogen. 

Geslacht en leeftijd

Individuele kwetsbaarheid

Bepaalde gebeurtenissen in het leven

Depressie bij andere ziekten

Nieuws

‘Geestelijke zorg kiest steeds vaker voor online hulp’

Lees meer...

Het verhaal van Mariëtte

Het is nu ruim anderhalf jaar geleden dat ik voor het laatst depressief ben geweest.

Lees meer...