Stuur deze pagina door naar een vriend of vriendin


 

 

PDF E-mail Print

April 2010: Willeke - De mensen om mij heen

De mensen om mij heen

Mensen zijn eigenlijk het belangrijkste in mijn leven. Ook in de periode van mijn angst- en paniekaanvallen. Voor de mensen om mij heen is het onbegrijpelijk. Ze weten niet hoe ze met mij om moeten gaan. En ook niet wat er in mij omgaat. Voor mij, maar helemaal voor buitenstaanders is dat heel moeilijk. Ze willen mij graag helpen en er voor mij zijn, alleen weten ze niet hoe. Vaak werd er aan mij gevraagd ‘wat moet ik voor je doen’ of ‘hoe kan of moet ik er voor je zijn?’ Ik wist het dan ook niet. Ik gaf dan aan dat ik het fijn vond dat ze naar mij luisterden en er gewoon voor mij waren.

Helaas waren er ook mensen die er niet voor open wilden staan. Die vonden dat ik mij aanstelde en het als smoes gebruikte om nergens heen te hoeven. Bij die mensen kwam ik er dus achter wat ze eigenlijk voor mij betekenden. Maar vanaf toen dacht ik ‘ik ben ze liever kwijt dan rijk!’ Die mensen zijn het niet waard om bevriend mee te zijn. Als ze mij niet kunnen of willen accepteren zoals ik ben, dan is dat jammer. Maar gelukkig had ik mijn familie voor 100% achter mij staan. Ik weet dat het voor hen heel moeilijk is geweest, en dat mijn ouders nachten niet hebben kunnen slapen door mij. Maar ik ben mijn ouders zeer dankbaar dat ze dag en nacht voor mij klaar stonden en mij altijd serieus hebben genomen.

Wat ik nu doe als ik nieuwe mensen leer kennen? Zoals mijn buren. Ik heb in het kort mijn verhaal uitgelegd en tegen hen gezegd dat het zomaar voor kon komen dat ik helemaal in paniek voor hun deur sta. En dat ze dan niet de ambulance moeten bellen, maar mij moeten proberen te kalmeren. Ze staan daarvoor open en ze staan voor mij klaar. Ze gaven ook aan als dat als er iets was, ik altijd bij hen langs kan komen. En dat geeft mij eigenlijk al een rustig gevoel. Het is nog niet voorgekomen gelukkig.

Eigenlijk kun je je pas echt inleven als je het zelf hebt ervaren, en dat gun ik natuurlijk niemand, maar dan pas voel je echt wat ik voel.

Willeke – 25 jaar – Werkend
Op dit moment geen ernstige depressie meer
Begonnen eind 2004 tot heden

Verhalen

Nanda
Nanda

Linda
Linda

Stan
Stan

Jolanda
Jolanda

Ozlem
Ozlem

Mariëtte
Mariëtte

Jack
Jack

Bert
Bert

Nicole
Nicole

Daniëlle
Daniëlle


 

Nieuws

‘Geestelijke zorg kiest steeds vaker voor online hulp’

Lees meer...

Houd mij op de hoogte

Klik hier