Stuur deze pagina door naar een vriend of vriendin


 

 

PDF E-mail Print

April 2011: Ron - Eenzaamheid

Eenzaamheid 

Ook al kan ik soms in groepsverband nog zo grappig zijn, als ik alleen ben voel ik me soms het tegenovergestelde.
Mijn persoonlijkheid kenmerkt zich door een bepaalde dosis aandacht en daarnaast voldoende tijd alleen. De hoeveelheid aandacht komt op doordeweekse dagen door werk en dat is rijkelijk voldoende menselijk contact. De tijd alleen in het weekend en vrijwel elke avond, die is nodig om de batterij op te laden!

Soms nam de eenzaamheid de overhand in mijn denken. Dan hoefde ik als ik geen verplichtingen had geen mens te zien. Soms nog net de deur uit om het hoogstnodige proviand in de supermarkt te halen. Zelf dacht ik dat het goed is, want rust helpt wel iets. De keerzijde van de medaille is dat ik niet met vrienden wilde afspreken en ook geen behoefte had aan naar plaatsen te gaan waar veel mensen zijn, zoals theater of café.
De balans was moeilijk te vinden en mijn ervaring leerde mij om niet te lang alleen te zijn en me dus ook daarom zielig te voelen. Als ik dan onder de mensen was geweest, dan was ik daarna vrijwel altijd een stuk vrolijker en gemotiveerder om zaken weer op te pakken.

Bij tijd en wijle voelde ik me erg afgezonderd van de rest van de wereld, misschien wel wereldvreemd. Dan was van mijn kant behoefte aan contact soms een tijdje niet gewenst. Dat was voor mijn omgeving lastig en kwam voor mij als resultaat van te weinig contactmomenten van vrienden of kennissen naar mij toe. Mens wens om alleen te zijn kwam dan door het verlaten gevoel. Daarbij gebeurde het ook wel omdat anderen gemaakte beloften om te bellen of anderszins niet nakwamen. Als ik iets toezeg doe ik het gewoon.

Mijn veeleisendheid maakte mij tot een complex en niet zo vrij toegankelijk persoon.
Het balanceren tussen eenzaamheid en de rest van de wereld probeer ik steeds vaker “losser” te zien. Ik maak me dan niet meer druk om de ander en laat het allemaal op z’n beloop.
Uiteindelijk verkies ik dan om geen ophef te maken en het contact voor de toekomst te behouden.
 

Naam: Ron
Leeftijd/geboortejaar: 1973
Student/ werkend: werkend
Diagnose: depressie
Depressieve periode van: 2005-2008
 

 

Verhalen

Nanda
Nanda

Linda
Linda

Stan
Stan

Jolanda
Jolanda

Ozlem
Ozlem

Mariëtte
Mariëtte

Jack
Jack

Bert
Bert

Nicole
Nicole

Daniëlle
Daniëlle