Stuur deze pagina door naar een vriend of vriendin


 

 

PDF E-mail Print

Januari 2011: Marcel - Haiku's

Haiku’s

Ik kom uit een creatieve familie. De meesten schilderen, en zelf schrijf, schilder en fotografeer ik. Gaandeweg heb ik geleerd dit te gebruiken als remedie voor de depressie. Het is een manier om beter om te gaan met dingen die op je af komen en je, op momenten dat dat nodig is, iets beter doet voelen over jezelf. Jij hebt iets gemaakt wat anderen aan het denken zet, je hebt je zinnen verzet en met een beetje geluk heeft het je wat blijer gemaakt.

Wat mij bijzonder helpt, zijn haiku's. Daarin moet je een ingewikkelde gedachtegang weergeven binnen een beperkt aantal lettergrepen en in een bepaalde vorm. Ik schrijf nu vijftien jaar haiku's en het helpt me helder te denken over zaken waar ik niet goed uitkom. Je wordt in feite gedwongen het kaf van het koren te scheiden en met een pasklaar antwoord te komen.
Daarnaast schilder ik. Dat geeft me een goed gevoel over het leven en daarnaast is het altijd een uitdaging. Met schilderen kun jij zelf vormgeven hoe je denkt dat de wereld eruit moet zien. Dat is fijn als de depressie je in de weg staat.

De creatieve omgang met de situatie is ook iets wat me alert houdt, er is altijd wel iets om me over na te laten denken én te proberen. Dat maakt het leven leuker dan op de bank zitten. Creatief zijn geeft me hoop, hoop die niemand je kan afnemen. Ik wens iedereen die dit nuttig vindt, veel succes!

Marcel
41 jaar
Deels werkeloos, deels arbeidsongeschikt
Depressie, ADD, Borderline: vanaf 1984 tot heden

Verhalen

Nanda
Nanda

Linda
Linda

Stan
Stan

Jolanda
Jolanda

Ozlem
Ozlem

Mariëtte
Mariëtte

Jack
Jack

Bert
Bert

Nicole
Nicole

Daniëlle
Daniëlle