Stuur deze pagina door naar een vriend of vriendin


 

 

PDF E-mail Print

Juni 2010: Ron - Moeheid

Moeheid

Vooral in de winter kon je mij het best als een mol onder de grond stoppen en pas als er weer meer zonuren waren opbellen om weer te verschijnen. De winter maakte mij zo moe, net als periodes met slecht weer. Dan had ik echt helemaal nergens zin in.

Als ik werkte, bracht de sleur mij vijf dagen per week naar mijn werk om aan de slag te gaan. Ik was niet per se moe, maar ook niet bepaald wild enthousiast over het leven en hoe ik erover denk. Mijn geestelijke toestand zorgde ervoor dat ik lichamelijk als een dweil door het leven ging. Productief op het werk zoals het hoorde, maar meestal ook niet meer dan dat. Zelf kon ik dat erg goed camoufleren door niet mijn ware persoon te tonen.

Thuis kon ik in het weekend of op een vrije dag uitblinken in moeheid.  Ten eerste vrijdagavond vroeg naar bed, soms vergezeld van een glas wijn. Zaterdag vroeg wakker; dit  werd dan gevolgd door een middagdutje. Op dagen dat ik het helemaal had gehad ging ik soms wel twee keer per dag op bed liggen. Als het slecht weer was, werkte dat mee om vooral niets te doen. Zondags vaak een beetje huishoudelijk noodzakelijk werk en het weekend was weer snel voorbij. Niets noemenswaardigs was gebeurd.

Mijn lijstje om dingen te doen was vaak groot, maar daar kwam vaker niet dan wel wat van. Natuurlijk had ik mijn productieve periodes, maar daar zat weinig structuur in. Mijn moeheid was vaak niet stuurbaar.

In de zomer helpt de zon mij en in de winter ga ik graag naar een zonzekere vakantiebestemming. Dan kom ik weer ‘opgeladen’ terug om een paar weken goed te functioneren. Voldoende rust en een evenwicht in werk en privé helpt ook wel om niet erg moe te zijn. In de periode zonder werk en verplichtingen was ik in verhouding vaker moe dan nu ik gewoon werk en thuis eten kook, boodschappen doe en het huishouden bijhoud.

Zelf luister ik nu naar mijn lichaam en dat zegt wel dat ik moet stoppen of even pauze moet nemen. Dat gaat vanzelf. Moeheid wil ik niet per se overwinnen. Soms kan ik het beter accepteren om daarna weer energie te vinden om weer verder te gaan.  Dan gaat het een stuk beter en voel ik me goed!

Ron - 37 jaar - Werkend
Depressie 2005-2008

Verhalen

Nanda
Nanda

Linda
Linda

Stan
Stan

Jolanda
Jolanda

Ozlem
Ozlem

Mariëtte
Mariëtte

Jack
Jack

Bert
Bert

Nicole
Nicole

Daniëlle
Daniëlle