Stuur deze pagina door naar een vriend of vriendin


 

 

PDF E-mail Print

Mei 2010: Arja - Schuldgevoel?

Schuldgevoel?

Wat is eigenlijk nut? Wanneer ben je nuttig? Als je geld verdient? Iets voor anderen doet? Niemand lastig valt? Of juist wel, zodat de ander zich nuttig voelt? Kun je nut meten, in geld bijvoorbeeld? Leidt geld tot recht, of juist tot onrecht?

Wat is schuld? Heb ik schuld dat ik geboren ben? Dat ik vrouw ben? Een vrouw krijgt altijd overal de schuld van, bijvoorbeeld dat ze de verkeerde man heeft gekozen.
Moet ik anderen geloven als niemand mij gelooft? Moet ik me schuldig voelen als ik lui ben en niks (nuttigs) doe, de rat race niet meer bijhoud, terwijl iedereen de wereld vervuilt? Blijft kopen, kopen, lenen en schulden maken?

Zolang er verschillen zijn heb je winnaars en verliezers, daders en slachtoffers, roofdieren en prooidieren. En hoe meer mensen er op aarde komen, hoe groter de verschillen, dus hoe groter het onrecht. We vervreemden van elkaar. Pas als alles en iedereen één is, is er recht.

Niets is volmaakt en niets is echt. Ik las eens in een boek* de uitspraken: Alleen door niets te doen kunnen anderen hun eigen weg vinden en Ik doe alleen maar dingen waar ik zelf de zin van inzie. Met andere woorden: waar ik zelf zin in heb. De rest is onzin (vooral wat mensen bedenken) en bestaat in feite niet. Ik heb er in elk geval schijt aan.

* ‘Je verdriet voorbij’ van Rene Diekstra en Gary Mc Enery

Arja - 45 jaar - Moeder
Borderline
Eigenlijk al vanaf 1995, in 2003 volledig ingestort
 

Verhalen

Nanda
Nanda

Linda
Linda

Stan
Stan

Jolanda
Jolanda

Ozlem
Ozlem

Mariëtte
Mariëtte

Jack
Jack

Bert
Bert

Nicole
Nicole

Daniëlle
Daniëlle